Droogbouw vloer voor Felix Meritis

Monument van Verlichting Felix Meritis in Amsterdam gerenoveerd met het vloersysteem van Fermacell. Het droogbouw vloersysteem voldoet aan hoogste belastbaarheidsklasse en biedt uitstekende geluid- en brandwering 
Al meer dan twee eeuwen lang is het Amsterdamse gebouw Felix Meritis aan de Keizersgracht een bolwerk van kunst, cultuur en de vrije geest. Sinds de oplevering in 1788 deed het dienst als concertgebouw, theaterzaal, drukkerij en communistisch bolwerk. Het pand neemt zelfs zo’n belangrijke plaats in de geschiedenis in dat het is opgenomen in de Canon van Amsterdam.
Om het pand en haar geschiedenis te behouden wordt Felix Meritis momenteel grondig gerenoveerd. Voor restauratie van de vloeren is gekozen voor een licht en droog vloersysteem van Fermacell®, de 2E26. Dit zijn 2 gipsvezelplaten van 12,5 mm en een akoestische onderlaag van 9 mm vilt. Dit systeem inclusief een 10 mm belasting spreidende laag is zeer drukvast. Daarnaast worden er uitstekende waarden op het gebied van geluid- en brandwering gerealiseerd.

Droogbouw vloer voor Felix MeritisEvenementen
Felix Meritis is sinds 2015 onderdeel van Amerpodia, waartoe ook andere podia en theaters behoren zoals De Nieuwe Liefde, de Rode Hoed en het Compagnietheater. In 2017 werd gestart met de renovatie van het pand. Begin 2020 opent het opnieuw de deuren voor uiteenlopende evenementen waar honderden mensen tegelijk op af zullen komen. Een goede belastbaarheid van de vloeren na renovatie is daarom van groot belang.

Beste oplossing
Aannemer Jurriëns BV uit Utrecht, specialist in restauraties en renovaties, kiest met de 2E26 bewust voor een droog en licht vloersysteem van Fermacell, vertelt projectleider Robbert Danckaarts. “Door de eeuwen heen zijn er diverse vloerlagen weggehaald of vervangen. Het toevoegen van veel massa, bijvoorbeeld een betonnen vloer, zou te veel vragen van de vloerconstructie met houten spanten. Daarom zijn gipsvezelplaten hier de beste oplossing.”

Droogbouw vloer voor Felix MeritisGeen droogtijd
Een ander belangrijk argument om hiervoor te kiezen is dat het een droog vloersysteem is, stelt Danckaarts. “In eeuwenoude panden als deze wil je zo min mogelijk, of nog beter helemaal geen vocht toevoegen. In het monumentale stucwerk op de plafonds en wanden zitten vaak haarscheurtjes en die worden door het toevoegen van vocht alleen maar groter.”
Bijkomend voordeel van dit vloersysteem, dat wordt gelegd op een ondergrond van droge egalisatiekorrels, is de snelle verwerkingstijd. In tegenstelling tot cement of beton behoeft het geen droogtijd. Na het egaliseren van de vloer met de egalisatiekorrels kunnen de vloerplaten en vervolgens vloerafwerking direct gelegd worden. Danckaarts: “Als je wil kun je al met het afwerken van de vloer beginnen, terwijl je hem nog aan het leggen bent. Op deze manier kun je ook zeer flexibel en gesegmenteerd werken. Je kunt bijvoorbeeld al een ruimte klaarmaken terwijl je ergens anders nog met het leidingwerk bezig bent. ”
De nieuwe vloeren beslaan een oppervlakte van bijna 2.500 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen. De 10 millimeter dikke toplaag wordt dwars op de legrichting aangebracht (verlijmd en geschroefd) en verhoogt het toepassingsgebied van 3 naar 4, de hoogste klasse.