Bobcat onthult archeologische geheimen

Oudheidkundig bodemonderzoek moet voorzichtig worden uitgevoerd om historische vondsten niet te beschadigen. Een graafmachine is dus niet het meest voor de hand liggend. Toch staat er een Bobcat E10e mini-graafmachine op een prestigieuze archeologische site, waarbij de ruïnes van een kasteel in de stad Ricany in de buurt van Praag (Tsjechië) opgegraven worden. 
Bobcat onthult archeologische geheimenDe nieuwe Bobcat E10e-minigraafmachine, 's werelds eerste accu-aangedreven machine in de categorie van maximaal een ton, is de sleutel tot een succesvolle opgraving dankzij het kleine formaat, lage geluidsniveau en emissievrije uitstoot.
De kasteelruïnes staan in het centrum van Ricany en dateren uit de tweede helft van de 13e eeuw. Nadat de locatie door archeologen was geëvalueerd, werd de opdracht voor de machinist van de E10e mini-graafmachine duidelijk: het vinden van de gracht van het kasteel en alle andere historisch waardevolle vondsten die de grootte van het oorspronkelijke kasteel zouden helpen bepalen. Dit vergde een grondige verkenning van de tuin rond één van de gebouwen die grenzen aan de kasteelruïne. Hiervoor moest een hoofdproefsleuf met een lengte van 57 meter en een zestien meter lange proefsleuf ter verificatie worden gegraven.
Bobcat onthult archeologische geheimenMes over de boter
Het werk werd uitgevoerd door de zeer ervaren Bobcat-bestuurder Tomáš Mrkvička. Hij legt uit: “Deze speciale opgravingen vereisen uiterste behoedzaamheid. De grond moet letterlijk centimeter voor centimeter worden verwijderd. Het is vergelijkbaar met een mes dat over boter schraapt. Voor zulke speciale opgravingen, waarbij het belangrijk is om voorwerpen niet te beschadigen, is de nauwkeurigheid van de bestuurder van cruciaal belang.” Om eventuele archeologische opgravingen niet te beschadigen, werden de tanden van de graafbak gedemonteerd.
Na slechts een paar uur werken, bereikte de E10e-bestuurder het punt waar de grond zich vermengde met het oorspronkelijke metselwerk van het kasteel.
Bobcat onthult archeologische geheimenEerste in zijn klasse
Elektromobiliteit en emissiereducties komen steeds hoger op de agenda te staan. Daarom worden alternatieve aandrijvingen voor bouwmachines geleidelijk ingevoerd.
Dit type graafmachine kent vele toepassingen. Hoewel het in de eerste plaats bedoeld is voor sloopwerkzaamheden binnenshuis, is het ideaal voor veel andere gebieden waar emissievrije en geluidsarme machines vereist zijn. 
De Bobcat E10e is 's werelds eerste mini-graafmachine van een ton met accu die een lage emissie, laag geluidsniveau en een breedte van slechts 71 cm combineert, waardoor hij eenvoudig door deurposten kan rijden of kan worden getransporteerd. De graafmachine is uitgerust met een moderne onderhoudsvrije lithium-ionbatterij met een geavanceerd managementsysteem, ontworpen om binnen de standaard machinehouder te passen, zodat het ZTS-profiel van de machine behouden blijft.
De Bobcat E10e kan, afhankelijk van de toepassing, met één keer opladen tot wel vijf uur draaien. Met de optionele externe 400V snellader kan de batterij in minder dan twee uur tot 80% capaciteit worden opgeladen. Hierdoor kan de E10e de hele werkdag met normale pauzes ingezet worden. De batterij kan ook gedurende de nacht volledig worden opgeladen met een geïntegreerde 230V-oplader.
Tekst en foto’s: Jan Kuznik